Logo You-exist

ANOREXIA | EETPROBLEMATIEK

Als ervaringsdeskundige weet ik hoe vreselijk uitzichtloos het leven kan zijn met een eetstoornis. De oneindige leegte, lamgeslagen voelen, moedeloos van het vele proberen, het gevoel van niet begrepen worden (hoe kon dat ook, ik begreep het zelf niet eens), het verstoppen in mijn eigen bubbel die veiligheid leek te geven maar die tegelijkertijd zo deprimerend was, vol zelfhaat en zelfbevestigend in totaal geen waarde te hebben.
Ik krijg er weer de koude rillingen van als ik hieraan terugdenk.

Wat had ik toen graag weet gehad van PRI. De behandelingen die ik kreeg bevestigden mij in de overtuiging anders te zijn. Ik werd bevestigd in mijn onzekerheden en gevoeligheden, het werden mijn karaktereigenschappen en aangeboren kwetsbaarheden genoemd. Zelfs jaren later heeft PRI mij een andere blik gegeven op wie ik ben, laag voor laag mijn overlevingsmechanismen ontward, mijzelf ontschuldigd daar waarin ik in eerdere behandelingen negatief werd bevestigd. Het juk van mijn schouders, mijn vertroebelde blik op mijzelf glans gegeven.

PRI is een bewustzijnsleer en helpt mij dagelijks in mijn volste kracht te zetten. Liefde en empathie te voelen naar mijn kinderen, naar mijn partner, naar mensen in het algemeen. Daar waar ze eerder in momenten als een rode lap op mijn overlevingsmechanismen werkten. De pijn die in momenten werd geraakt hier onbewust mee wegdrukkend en ontkennend met alle gevolgen van dien voor mijn relaties en het contact. In plaats daarvan voel ik mij nu verbonden ook op de momenten dat er op mijn pijnpunten wordt gedrukt. Daar kan ikzelf en de ander namelijk niks aan doen, dat zit in mij opgeslagen. Ik kan daar zelf wel verantwoordelijkheid voor nemen vanuit bewust zijn en met empathie naar mijzelf en het kleine kind dat ooit deze overlevingsmechanismen nodig had. Dit voelt stevig, in charge, volwassen en meer dan ooit in verbinding met de mensen om mij heen.

Worstel jij met eetproblemen, een laag of negatief zelfbeeld, perfectionisme, (te) hoge eisen stellen aan jezelf, vermoeidheidsklachten, een gevoel van opgebrand zijn, gevoelens van onzekerheid, somberheid, angst of dwangklachten of ken je iemand uit je omgeving. Weet dan dat er een uitweg is.

Nieuws van You-Exist

Eerdere berichten

VOELEN

Je leest en hoort er steeds meer over.Bijvoorbeeld in het kader van persoonlijke ontwikkeling of persoonlijke groei; bij psychische of lichamelijke klachten of bij traumaverwerking.

Lees verder »
Dit waren alle berichten.

Tijd voor verandering en aandacht

vandaag is jouw moment