VOELEN


Je leest en hoort er steeds meer over.
Bijvoorbeeld in het kader van persoonlijke ontwikkeling of persoonlijke groei; bij psychische of lichamelijke klachten of bij traumaverwerking.

VOELEN, HOE DOE JE DAT EIGENLIJK?

Weet je dat je dit doet met behulp van je lijf en niet met je hoofd? Ik zie regelmatig clienten in mijn praktijk die denken dat gevoel in hun hoofd zit. Dat komt doordat we in een maatschappij leven waar ons hoofd, ons denken, ons ratio veel waardering en aandacht krijgt. Ons gevoelsleven anderzijds is veelal ondergewaardeerd en krijgt beduidend minder aandacht. Veelal leren we door middel van ons hoofd ons gevoel te overrulen en dus ons lijf te negeren.

Ik weet nog dat ik, voor ik anorexia kreeg, van anderen hoorde en ook over mijzelf zei dat ik een gevoelig meisje was. Ik voelde bijvoorbeeld haarfijn aan als iemand niet zo lekker in zijn of haar vel zat of de spanning tussen twee mensen zonder dat hier door hen woorden aan gegeven werd.
Ik hield niet van ruzie en kon daar dagen lang last van hebben, trok het mij heel erg aan. Mijn gevoel was extern gericht in plaats van bij mijzelf naar binnen.

Toen ik in behandeling ging kreeg ik van mijn psycholoog regelmatig de vraag: Hoe voel je je hierbij? Of wat zegt je gevoel?
……..Ik had werkelijk waar geen idee….. 🤷🏻‍♀️ Groepsgenootjes zag ik soms in tranen uitbarsten, maar bij mij….. gebeurde er niks.
Mede hierdoor raakte ik er nog meer van overtuigd dat ik niet ok was. Dit kon ik ook al niet.

Nu jaren later voel ik dagelijks wat er te voelen is in mijn lijf. Ik maak er contact mee. Soms voel ik verdriet, sta ik mijzelf toe te dit te voelen en te onderzoeken. Wat wil het mij zeggen, wat heeft het nodig. Ik ben ook niet meer bang voor gevoel.
Hoe heb ik dit geleerd? Met behulp van de Past Reality Integration (PRI). Wil je hier meer over weten zie: https://www.prionline.nl.

Soms betrap ik mezelf erop dat een oud patroon naar mij lonkt, een oude overlevingsstrategie om niet te voelen, net zoals de anorexia hiertoe diende en het gevoel wegdrukt. Nu kunnen dat bijvoorbeeld kleine dwanghandelingen zijn of meer behoefte hebben aan controle. Het enige wat ik dan hoef te doen is bewust te worden van mijn lijf, contact te maken met het gevoel, wetende dat ik het aankan om dit te voelen. Net als jij! We zijn allemaal in staat om te voelen, het toe te laten. Gevoel kan ons geen schade doen of overweldigen. Integendeel, het geeft inzicht, mogelijkheden, ontspanning en rust!

Voelen is dus mogelijk en niet eng of verpletterend! Het gaat over trainen in contact maken en met je lijf.

Denk je nu wat moeilijk of wat vaag?
Helemaal niet!
Ik help je er graag bij!

https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/gabor-mate-belangrijk-is-dat-je-weer-durft-te-voelen/

Nieuws van You-Exist

Eerdere berichten

ANOREXIA | EETPROBLEMATIEK

Als ervaringsdeskundige weet ik hoe vreselijk uitzichtloos het leven kan zijn met een eetstoornis. De oneindige leegte, lamgeslagen voelen, moedeloos van het vele proberen, het

Lees verder »
Dit waren alle berichten.

Tijd voor verandering en aandacht

vandaag is jouw moment