Logo You-exist

Eenzaamheid – Somberheid – Depressie

 Vanavond  GRATIS WEBINAR EENZAAMHEID – SOMBERHEID – DEPRESSIE  

MAANDAG 16 MEI 20.00 – 21.30

Mensen die lijden aan eenzaamheid is groeiende en dat heeft een enorme impact op ons fysieke en mentale gezondheid en welzijn.

Alleen zijn en je eenzaam voelen is niet hetzelfde; je kan bijvoorbeeld alleen zijn en je niet eenzaam voelen terwijl je in gezelschap je bijvoorbeeld je alleen en eenzaam kan voelen.  

Een sombere periode kan een paar dagen of weken aanhouden; maar zo’n relatief korte periode van somberheid kan opeens een langere periode van neerslachtigheid worden, en zo overgaan in een depressie.  

Depressies duren vaak langer, soms zelfs maanden of jaren. De aanleiding kan een duidelijke, ingrijpende gebeurtenis zijn zoals het verlies van een dierbare, ziekte, ontslag of het beëindigen van een relatie.

 Of soms sluimeren sombere of depressieve gevoelens al langer op de achtergrond en weet je niet precies waarom je je zo voelt.  

Verder kunnen allerlei overtuigingen, gedachten en ideeën je zelfbeeld negatief beïnvloeden.  Gedachten als ‘je niet goed genoeg voelen of schuldig’.  

In PRI® worden gevoelens van somberte, eenzaamheid en depressie gezien als een afweer (een overlevingsmechanisme) die wij als kind  onbewust hebben ontwikkeld. 

Voor het kind dat wij waren was dit goed. Het heeft toen gediend als bescherming  tegen pijn die wij als kind hebben meegemaakt (zoals verlies of ziekte van een ouder, spanningen en stress in het gezin maar ook als de behoefte(n) van het kind even niet vervuld werden kan je zien als pijn).

Met andere woorden deze afweer is heel simpel en basaal en iedereen maakt er gebruik van!

Het probleem is echter als wij volwassen zijn gaat deze afweer / overlevingsmechanisme ons in de weg zitten zoals je eenzaam, slecht, schuldig en depressief voelen. 

Je kan het zien als een deksel op de put van oud verdriet.  

– Ingeborg Bosch

Met PRI ontdek je wat de onderliggende oorzaak is van jouw

 AANMELDEN GRATIS WEBINAR SOMBERHEID EN DEPRESSIE – MAANDAG 16 MEI – 20.00 – 21.30  

Nieuws van You-Exist

Eerdere berichten

VOELEN

Je leest en hoort er steeds meer over.Bijvoorbeeld in het kader van persoonlijke ontwikkeling of persoonlijke groei; bij psychische of lichamelijke klachten of bij traumaverwerking.

Lees verder »
Dit waren alle berichten.

Tijd voor verandering en aandacht

vandaag is jouw moment