Logo You-exist

Ontwikkeling

 Net zoals de libelle van kleur verandert naarmate hij volwassener wordt, voel jij misschien ook steeds meer ruimte en verlangen om op een andere manier te leven en jezelf ook anders te gaan zien. Sta jij open voor je eigen ontwikkeling? 

Vandaag ben ik in mijn praktijk aan het werk, administratie-dagje. Mijn moeder is in Gouda dus het is feest voor de kids (omaaaa!!) en voor mij  (fijne uurtjes die ik zelf kan invullen).

Als ik beneden kom voor een kop thee, knuffelen met de kids en kletsen met moeders valt mijn oog op iets in de tuin. Op een tegel is een prachtige libelle neergestreken. Haar goudgeel glinsterende vleugels en antraciet gekleurde ranke achterlijf soms wat omhoog gelift door de wind. Er staat een stevige wind dus misschien heeft ze een pittig tochtje achter de rug en laadt ze, voordat ze haar reis vervolgt, in het zonnetje bij ons in de tuin op. Samen met de kids en de kat  bewonderen we de schoonheid van haar kleuren, de vederlichtheid van haar vleugels en haar sprankelende lichaam vanuit alle hoeken. Dan pak ik mijn camera  en ga ik foto’s maken. Eerst vanaf een veilig afstandje en steeds een stukje dichterbij, totdat ik vlak boven haar hang en de meest prachtige foto’s schiet. Leuk voor op mijn website denk ik nog…

Wanneer dit spirituele dier in je leven verschijnt, lees ik later, is dat een teken dat het tijd is voor verandering. Als je in een situatie vastzit en hulp  nodig hebt om tot een nieuw inzicht te komen, kun je de kracht van de libelle oproepen. De oplossing van het probleem kan liggen in je vermogen om je aan te passen en het probleem vanuit een andere perspectief te bekijken.

Toevallig? Met behulp van PRI worden gevoelens die je nu voelt maar die in werkelijkheid bij je verleden horen ontmaskerd zodat je je hiervan kunt bevrijden.

De libelle wordt vaak in de buurt van water  gespot. Het symboliseert de relatie met het gevoelsleven, waarbij water een krachtig symbool is voor emoties en het onbewuste.

Wil jij samen met mij je emoties op een heldere en positieve manier onderzoeken?

Niet meer dagenlang gevangen zitten in somberheid  zonder dat je begrijpt waar deze gevoelens vandaan komen, of altijd maar het gevoel hebben dat je niet deugt en bang  zijn dat je op een dag door de mand zal vallen bij je vrienden of op het werk, of continu bezig zijn met hoe je eruit ziet en een feestje alsnog ‘last minute’ afzeggen omdat de paniek  te groot wordt? Dat kan en ik help je hier graag bij!

En zo zijn er natuurlijk nog legioen voorbeelden te noemen.

Door middel van PRI ga je samen met mij jouw eigen, noodgedwongen ontwikkelde overlevingsmechanismen ontdekken, herkennen, afbrokkelen en loslaten. Je gaat begrijpen  waar het over gaat en ook waar deze mechanismen thuishoren en ervaren dat je deze niet langer meer nodig hebt. Sterker nog, je hebt er dagelijks alleen maar veel last van, dus de bevrijding voelt des te groter.  

Overlevingsmechanismen hebben wij allemaal waarbij de een misschien wat meer bewust dan de ander, bij de een wellicht ook meer zichtbaar dan bij de ander en voor de een ook meer hinderlijk dan voor de ander. Maar ‘no doubt’, we beschikken hier allemaal over! In PRI noemen we dit afweer. Hoe komt dat dan, dat we hier kennelijk allemaal mee te maken hebben in ons leven? Nou dat is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. In ons emotionele brein liggen vroege herinneringen (fijne maar ook angstige, bedreigende herinneringen) opgeslagen waar we (zonder PRI instrumenten) cognitief niet bij kunnen. Ons amygdala (amandelkernen in de hersenen) beschikt over een geweldig alarmsysteem  en slaat volkomen automatisch alarm wanneer deze iets waarneemt (het kleinste detail wordt hierbij niet over het hoofd gezien) wat gelijkenissen heeft met één van deze vroegere herinneringen. Het doel van dit alarmeringssysteem  is om ons bewust te maken van het gevaar  zodat we onszelf ertegen kunnen beschermen (ofwel onze overlevingsmechanismen / afweren in kunnen zetten). Omdat onze amygdala zeer scherp staat afgesteld slaat deze bij het minste en geringste alarm en denken wij op zo’n moment onbewust opnieuw iets te zien wat in ons verleden heeft afgespeeld en reageren we hier vervolgens vanuit onze afweer (overlevingsstrategie, ook wel coping genoemd) op. Maar, en let op want dit is heel belangrijk, dat er daadwerkelijk sprake is van levensgevaar is (in de meeste gevallen) helemaal niet waar! Wanneer er geen kwestie van leven of dood  speelt kunnen we zeggen dat wat we vrezen tot ons verleden behoort en nu dus onwaar is, een illusie!  

De betekenis van de libelle wordt in verband gebracht met de symboliek van het licht  , maar ook van de illusie  . Als er een libelle verschijnt wordt het misschien tijd om door de illusie  heen te kijken.

Wacht niet tot de libelle verschijnt, meldt je vandaag nog aan

Nieuws van You-Exist

Eerdere berichten

VOELEN

Je leest en hoort er steeds meer over.Bijvoorbeeld in het kader van persoonlijke ontwikkeling of persoonlijke groei; bij psychische of lichamelijke klachten of bij traumaverwerking.

Lees verder »
Dit waren alle berichten.

Tijd voor verandering en aandacht

vandaag is jouw moment