Logo You-exist

Schuld en schaamte

Heb je regelmatig last van schuldgevoel en schaamtegevoelens? 🙈 

Ben je geneigd om snel te denken dat iets aan jou ligt of dat je iets niet kan en zult falen? 

Dan heb ik goed nieuws!! 🍀🌻

Schuldgevoel en schaamtegevoelens vormen altijd een afweermechanisme (uit de kindertijd). 

Als we een fout maken, is de volwassen reactie om daar onze verantwoordelijkheid voor te nemen, ons te verontschuldigen en eventueel het mogelijke te doen om de fout te herstellen. Schuldgevoel en bijkomende gevoelens zoals het gevoel dat je slecht bent, niet deugt, waardeloos bent, het niet waard bent, een mislukking bent of dat je het niet kan, zijn géén volwassen emoties. 

Het zijn illusies, bliksemafleiders ⚡️ die ons ervan weerhouden dat een pijnlijke gebeurtenis 🤕 uit onze kindertijd waarbij we niet kregen wat we nodig hadden van de ander uit ons bewustzijn wordt gehouden. 

Toen we klein waren was dit essentieel  omdat het voor een klein kind te pijnlijk zou zijn geweest dit in volledigheid te beseffen maar als volwassene hebben we hier veel last van.  We kunnen ons kleiner voelen dan een ander en ons daardoor kleiner maken, ondergeschikt, niet goed genoeg voelen, waardeloos, somber, eenzaam. 😞

Allemaal dus niet gebaseerd op de realiteit en dat is fantastische nieuws, want dat betekent dat je jezelf hiervan kan ontdoen! 🆓🗽 

Bevrijden!!

En ik kan je daar bij helpen!  🙌

Ik kijk uit naar jouw mailtje of telefoontje 📞, je hoeft je niet langer te schamen of te verstoppen. 

Nieuws van You-Exist

Eerdere berichten

VOELEN

Je leest en hoort er steeds meer over.Bijvoorbeeld in het kader van persoonlijke ontwikkeling of persoonlijke groei; bij psychische of lichamelijke klachten of bij traumaverwerking.

Lees verder »
Dit waren alle berichten.

Tijd voor verandering en aandacht

vandaag is jouw moment